Less is Less, More is More

“Less is More”, a famous German architect once said. Nonsense, of course; Less is just less.

Dean Gardens Estate in Atlanta: More is definitely more.

Dean Gardens Estate in Atlanta: More is definitely more.

With an area of over 3500 m2, Dean Gardens Estate was, at the time of its completion in 1992, the largest residence in Atlanta. The owner, software tycoon Larry Dean, put it back on sale again just two years later. Finally, after17 years it sold for $ 7 million, a fraction of the original construction costs. Why? One of the reasons for this presumably was the freak interior of the home, designed by Chris Dean, the son of the owner, and an architecture student at the time. Doric columns, palm trees, zebra skins, gold foil and rustic vaults collide in a style that can best be described as Maximalism. Dean Gardens Estate thus became the rock-solid proof that “More is More”. Unfortunately, Chris Dean never built anything again.

Dean Gardens eye-catching interiors.

Dean Gardens eye-catching interiors.

“Less is More”, zei een beroemde Duitse architect ooit. Onzin natuurlijk; Less is gewoon Less.

Met een oppervlakte van ruim 3500 m2, was  Dean Gardens Estate ten tijde van zijn oplevering in 1992 het grootste woonhuis in Atlanta.  De eigenaar, softwaremagnaat Larry Dean, zette het twee jaar later al weer te koop. 17 jaar later is het verkocht voor 7 miljoen dollar, een fractie van de oorspronkelijke bouwkosten. Eén van de redenen hiervoor was waaarschijnlijk het nogal buitenissige interieur van de woning, ontworpen door Chris Dean, de zoon van de eigenaar, destijds architectuurstudent. Dorische zuilen, palmbomen, zebrahuiden, bladgoud en rustieke gewelven botsen met elkaar in een stijl die zich het best laat omschrijven als Maximalisme. Dean Gardens Estate werd zodoende het keiharde bewijs dat “More is More”’. Helaas heeft  Chris Dean hierna nooit meer iets gebouwd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s