I Heart You

Heart symbol

Perception of a heart. Photo: RM

Where does the symbol of the heart come from. Why do we associate it with love? Sometimes when you walk around your eye is caught by something. An image, an icon, you take a picture. Walking along the beach I saw this shadow. A piece of steel caught in a block of concrete. The peace of steel serves to help put the block in it’s right position on the dam protecting the beach against the waves. A shadow drops and we witness the birth of an icon. A moment is all we can expect from perfection.

Why do we draw the icon of a heart the way we do. A real human heart, if you ever laid eyes on one, looks nothing like this. There are several theories. One is that the shape comes from the little heart-shaped seed of the Silphium plant that the Romans used as anticonception. They love dit and even depicted it on their coins (the seed). As it proved difficult to cultivate it, hey reportedly fornicated the little plant to extinction. The second theory is related to the first, though somewhat more trite: the heart shape symbolizes the scrotum, seen upside-down.

syphium seed coins

Roman coins with a syphium seed depicted on it.

Soms valt je oog op iets: een beeld, een icoon, en je neemt er een foto van. Terwijl ik langs het strand liep zag ik deze schaduw. Een stuk staal in een blok beton. De stalen lus dient om het blok beton makkelijker op zijn plaats te krijgen op de pier die het strand beschermt tegen de golfslag. Een schaduw valt en we zijn getuige van de geboorte van een icoon. Perfectie duurt niet langer dan een moment.

Waarom tekenen we een hart op deze manier? Als je er ooit een in handen hebt gehad weet je dat een echt menselijk hart er heel anders uitziet. Er bestaan verschillende theorieën over. De eerste is dat de vorm komt van het zaadje van de Silphium plant, dat door de Romeinen als anti-conceptie werd gebruikt. Ze waren er dol op en beeldden het zelfs af op hun munten (het zaadje). Aangezien het plantje moeilijk te kweken bleek, hebben de Romeinen het naar verluidt naar zijn uitsterving gecopuleerd. De twee theorie is gerelateerd aan de eerste maar wat alledaagser: het hart symboliseert het scrotum, ondersteboven gezien.

One thought on “I Heart You

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s