Way to the Sea

architecture blog, Copacabana

Copacabana Beach, Rio de Janeiro. Photo: Rogier Mentink

Copacabana Beach in Rio de Janeiro is more than 200 meters wide. In the Brazilian summer, the sand gets extremely hot and the long walk to the waterline is an ordeal, even with a pair of Havaianas on your feet. The owners of the small ambulant bars on the beach, have taken the initiative to construct a kind of irrigation system: long garden hoses, perforated with small holes, spray a mist of water, wetting the sand, and so providing a passable path through the hot sand to the sea. Endpoint: the owner’s bar. Up close it’s also a pretty sight: the spraying water creates hundreds of miniature rainbows above the sand.

Het strand van Copacabana in Rio de Janeiro is meer dan 200 meter breed. In de Braziliaanse zomer wordt het zand gloeiend heet en is het lopen naar de waterlijn een beproeving, ook met Havaianas aan de voeten. De eigenaars van de kleine, ambulante barretjes op het strand, hebben het initiatief genomen tot de aanleg van een soort irrigatie-systeem: lange, met kleine gaatjes voorziene tuinslangen, sproeien een nevel van water die het zand bevochtigt en zo zorgt voor een begaanbaar pad door het hete zand naar de zee. Eindpunt: de bar van de eigenaar. Van dichtbij is het ook een mooi gezicht: het sproeiende water creëert honderden mini-regenboogjes boven het zand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s