De Rotterdam; a quantum leap in scale.

architecture blog, de Rotterdam

De Rotterdam by O.M.A. Photo: Rogier Mentink


In terms of scale, the “Rotterdam” building is one size larger than other high-rises in the city of Rotterdam. With a height of 150 meters it isn’t the tallest building in the city, but its proportions and its location allow the city to make a quantum leap.  Its height is approximately half of the width of the river on which it is situated. A pleasant, almost classical proportion. It gives the river Nieuwe Maas intimate proportions, almost like the Herengracht canal in Amsterdam. Moreover, it puts the nearby Erasmus Bridge in its rightful place: No longer as one of the most prominent landmarks of the city, but merely as  infrastructure; a bridge over the river. All at once, everything fits. From now on, a building of 30 floors in Rotterdam will no longer be regarded as a skyscraper, and rightly so. The “Rotterdam” makes Rotterdam, at least in a spatial sense, a mature city.

De Rotterdam lijkt een willekeurige stapeling van volumes, een haastig gemaakte stapel. Feitelijk zijn het drie torens op een plint, die onderling verbonden zijn. Er is veel over dit gebouw gezegd, voor mij markeert het een sprong in de ontwikkeling van de gebouwde stad, een volwassen wording.

Qua schaal is “de Rotterdam” net een slag groter dan andere hoogbouw in Rotterdam. De hoogte van de Rotterdam is met 150 meter, zeker mondiaal gezien, natuurlijk helemaal niet zo groot. Het is ook niet het hoogste gebouw van de stad, maar door zijn verhoudingen en zijn ligging laat het de stad een schaalsprong maken. Zijn hoogte is ongeveer de helft van de breedte van de rivier waarin hij ligt. Een mooie, haast klassieke verhouding. De Nieuwe Maas krijgt hierdoor bijna de knusse proporties van de Herengracht in Amsterdam en de nabij gelegen Erasmusbrug wordt erdoor op zijn plaats gezet: Niet langer als een van de meest in het oog springende landmarks van de stad, maar gewoon als een brug over de rivier. Alles klopt ineens; voortaan zal een gebouw van 30 lagen in Rotterdam niet meer als een wolkenkrabber worden beschouwd en zo hoort het ook. Door de Rotterdam wordt Rotterdam, in ieder geval in ruimtelijke zin, volwassen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s